A 14:25 ÓRÁIG BEÉRKEZETT RENDELÉSEK 1 MUNKANAPON BELÜL KERÜLNEK KISZÁLLÍTÁSRA. BŐVEBBEN
NYÁRI VERSENY. SZEREZD VISSZA A VÁSÁRLÁS ÖSSZEGÉT! 💰 Több infó

A harisnyakötő története

harisnyakötő nem csak egy ruhadarab, szorosan kötődik az esküvőhöz és a menyasszonyhoz is. A hagyományok szerint minden menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell harisnyakötőt. Ebben a részben a harisnyakötő történetét tárjuk fel, azt, mi is valójában, mire való és mi a jelentősége a nagy napon.

                             Wedding-Garters-UK-Bridal-Garters-Personalised

 

harisnyakötő egy ruhadarab, amit a nő a combján visel. Egy keskeny pánt, ami leggyakrabban organzából, szaténból vagy csipkéből készül. Az esküvői harisnyakötők általában szalaggal, masnival, gyöngyökkel vagy kövecskékkel vannak díszítve. Az esküvői harisnyakötő fehér színű egy kis kékkel kiegészítve. Kicsit később visszatérünk rá, miért is van így.

A harisnyakötő eredeti funkciója (ezért is készült), hogy a helyén tartsa a harisnyát, illetve a zoknit.  Egy díszes gumiszalagról beszélünk, ami nem csak hasznos, de mutatós is egyben. A harisnyakötő a 20. században került a köztudatba, amikor elterjedt a menyasszonyok körében is. A menyasszonyok és a násznép is úgy hitte, hogy szerelmet, boldogságot és gazdagságot hoz az ifjú pár számára. Ez odáig vezetett, hogy manapság nehezen találunk olyan menyasszonyt, aki ne viselné ezt az esküvői kiegészítőt. A menyasszony az esküvő napján a harisnyakötőjét az ünneplő tömegbe dobta. Annak, aki elkapta legalább egy évre szerencsét és gazdagságot hozott ez a harisnyakötő. Az elődeink hittek abban, hogy ha egy személy kap a menyasszonytól egy ruhadarabot, amit az esküvője napján visel, az szerencsét hoz. A konfliktusok elkerülése érdekében a menyasszonyok úgy döntöttek a násznép közé fogják dobni a harisnyakötőt. Úgy gondolom arról is szólhat a harisnyakötő története, hogy a lány asszonnyá válik, mivel a harisnyakötő egy erotikus ruhadarab, így a nászéjszakához is köthető.

Gondolkodott már azon miért választanak a menyasszonyok kék, illetve fehér harisnyakötőt egy kis kék részlettel ellátva? Én igen, és rá is jöttem. Biztosan hallott már arról a hagyományról, ami szerint a menyasszonynak viselnie kell valami kéket, valami újat, valamit kölcsön és valami régit. Éppen a kék harisnyakötőnek kell lennie a valami kéknek, amit a menyasszonynak viselnie kell a nagy napján. Ezek mellett a kék szín a hűség és az odaadás jelképe, ami a menyasszony és a vőlegény kapcsolatát kell, hogy jellemezze. Abban az esetben, ha hiányzik róla a kék elem, a menyasszony használhatja valami újként is, vagy akár kölcsönkérheti valamelyik barátnőjétől, aki már a fiók mélyére süllyesztette. Ha a menyasszony a hétköznapokban is hord harisnyakötőket, és azok közül szeretne viselni egyet az esküvőjén, akkor az lesz a valami régi, ami díszíti majd. Fontos hozzátenni még, hogy a harisnyakötők elvesztették az eredeti funkciójukat és manapság csak tradícióként vannak jelen. 

Ha érdekli, hogyan lehetne szórakoztató esküvői programot összeállítani harisnyakötő segítségével, olvassa el a következő cikket.