A 14:25 ÓRÁIG BEÉRKEZETT RENDELÉSEK 1 MUNKANAPON BELÜL KERÜLNEK KISZÁLLÍTÁSRA. BŐVEBBEN

Hélium: 10 érdekesség, amit biztosan nem tud erről a gázról!

Képes több órán, de akár több hónapon át is a levegőben tartani a lufikat. De lássuk, csak milyen érdekességet rejt még magában a hélium!

  1. A hélium a második leggyakoribb elem a hidrogén után.
  2. A hélium segítségével a tudósok képesek az ásványok korát megállapítani, és a hélium geológiai órája alapján meghatározták Földünk létének időtartamát. A geokronológia alapján életkorát 5 – 6 milliárd évre becsülik.
  3. A hélium 1928-tól szabadon elérhető a piacon.
  4. A hélium tömege annyira kicsi, hogy nem hat rá a Föld gravitációja. A gravitáció nem olyan erős, hogy a földön tartsa  a héliumot, ezáltal a molekulái eljutnak egészen a világűrbe.
  5. A hélium -273,15 °C- on válik cseppfolyóssá, miután különleges tulajdonságokat vesz fel. Szuperfolyékony lesz, rendkívül gyorsan folyik át a legkisebb átmérőjű csöveken is, felfut az edények falára, majd fölső részen kiszalad.
  6. A hélium előfordulhat szilárd állapotban is, de csak extrém körülmények között. Szilárd állapotban szobahőmérsékleten csak nagyon nagy nyomás alatt kerül. Körülbelül olyan mértékű nyomás alatt, ami 100- szor akkora, mint a tenger legmélyebb pontjára gyakorolt nyomás.
  7. A hélium a légkörben megújuló erőforrásként jelenik meg, a földkéregben lévő elemek bomlásánál és a kozmikus sugarak által. A kínálatunkban megtalálható léggömbökbe való hélium is a földkéregben lévő radioaktív elemek természetes bomlásánál keletkezett. Ilyen módon 3 000 tonna gáz szabadul fel.
  8. Az évente felszabaduló hélium mennyisége több mint 30 000 tonna.
  9. A hélium az egyetlen elem, aminek a jelenlétét először nem a Földön, de a világűrben mutatták ki, a Föld légkörében csak ezután.
  10. A hélium egy teljes mértékben ártalmatlan, ízetlen, színtelen és szagtalan gáz. Éppen ezért előszeretettel használják az emberek a hélium sprayt a hanguk elváltoztatására.  

 

 

Nincs rá lehetősége, hogy otthon kísérletezzen és felfedezze a hélium rejtett tulajdonságait? Semmi gond, biztonságosabb lesz, ha ránk bízza a piszkos munkát, és Ön már csak élvezze a lufik és a hélium által nyújtott szórakozást, amelyeket kínálatunkban megtalál.